Na de herfstvakantie zijn we er meteen in gevlogen. De kleuters kozen voor een heel leuk project over de bakker. We hadden vele ideetjes die we graag wilden doen tijdens het project.

We begonnen met het inrichten van onze bakkerswinkel in de klas. In de andere klasjes gingen we vragen of we de broodjes, croissants, koekjes,…. mochten gebruiken om te verkopen in onze bakker. Er werd elke dag veel gekocht in de bakker…..

Een bakker moet elke dag vroeg opstaan om het deeg voor te bereiden voor zijn broden. De kleuters mochten ook eens ervaren dat dat best wel wat tijd vraagt. We maakten eerst zelf speeldeeg met bloem, water en zout en dan kneden maar.

Nadien gingen we met het speeldeeg aan de slag, figuurtjes uitduwen, met een deegrol het deeg plat maken, kneden. Elke dag werd er met veel plezier met het speeldeeg gespeeld.  (Tip: als je zelf eens speeldeeg wil maken thuis. Doe het speeldeeg in een plastic zak, zo droogt het niet uit.)

Taartjes versieren met plasticine, taartjes maken met het magisch zand, taartjes maken met de blokken, met de steeknagels ze hebben het allemaal gedaan. Ook met papier hebben we taartjes of cupcakejes geknutseld.

We leren om zelf onze boterhammetjes te smeren. Maar voor we het in het echt mochten doen, oefenen we met verf. De bruine verf was de choco, de rode verf de confituur en de gele verf was de boter. Dat ging al heel goed!

De papa van Pia kwam samen met ons brood maken. De kleuters mochten helpen met alle ingrediënten bij elkaar te doen, daarna mochten ze het deeg kneden met hun handjes. Terwijl het deeg even moest rusten, keken ze samen in de kookboek naar allerlei verschillende broden. Op het einde mochten ze nog helpen om van het deeg een brood te vormen. Wat was dat een leuke ervaring! Dankjewel “bakker Benjamin”!

De volgende dag hebben we een ontbijt gedaan in de klas met onze zelfgemaakt brood. We mochten zelf onze boterham smeren, want dat hadden we voordien goed geoefend.  Mmmm lekker smullen en genieten gezellig samen aan de tafel.  Dankjewel aan de mama van Billie voor de hulp tijdens het ontbijt.

De chocomondjes mochten niet ontbreken 😉